Cześć.
Mam pytanie , czy silnik od Aprilia SL 1000 Falco pasuje do naszego kapcia , Falco ma 120 KM , na zdjęciach wygląda podobnie , ale czy można go przekładać ? Czy to tylko elektronika , wgrywamy mapę i mamy 120 KM .
Wiek: 34 Dołączył: 29 Mar 2010 Posty: 1241 Skąd: Lubaczów/Rzeszów
Wysłany: 2012-04-13, 20:44
W RSV podobno są inne krzywki wałka rozrządu i coś tam jeszcze,a jak jest w falco ciekawe chciałbym to kiedyś sprawdzić,myślę że jest coś zmienione samą mapą w capciu chyba nie da rady 130 km wycisnąć,a fajnie by było mieć tyle ,ja jak już wszystko u siebie porobię (pododaję i pozmieniam) to czepię się takich rzeczy jak zwiększenie mocy itp.,zawsze jak już nie mam nic co robić przy moto to szukam commanderów i różnych rzeczy żeby zwiększyć moc
Cześć.
Mam pytanie , czy silnik od Aprilia SL 1000 Falco pasuje do naszego kapcia , Falco ma 120 KM , na zdjęciach wygląda podobnie , ale czy można go przekładać ? Czy to tylko elektronika , wgrywamy mapę i mamy 120 KM .
ten silnik ma wiecej mocy i wiekszy moment, ale w wyzszym zakresie obrotow
wiec bedzie go trzeba mocniej krecic, a nie wiem jak skrzynia jest zestopniowana
W gorach na zakretach nie wiem jak bedzie to dzialac.
_________________ Aprilia Caponord ETV 1000
Mercedes E 270 CDI
Jakiś turas na youtube pokazywał swojego capo z silnikiem bodaj z RSV. Był też żywy wątek na hamerykańskim forum. Ciekawy temat. Najbardziej mnie interesuje ile czasu zajmie przełożenie silnika.
Wiek: 34 Dołączył: 29 Mar 2010 Posty: 1241 Skąd: Lubaczów/Rzeszów
Wysłany: 2012-04-14, 07:59
Przełożenie silnika w capo myślę że uporałbym się w 2 dni. A z silnikiem z rsv nie jest tak że on nie jedzie na niskich obrotach wogóle,on też całkiem ładnie ciągnie tylko tego największego powera ma przy wysokich obrotach
[ Dodano: |1 Sie 2012|, o 21:08 ]
No i tak silnik capo 98KM :
-stopień sprężania 10,4
średnica przepustnicy 47mm
silnik futura 114KM:
-stopień sprężania 11,8
średnica przepustnicy 51mm
silnik rsv 140KM:
-stopień sprężania 11,8
średnica przepustnicy 57mm
Również różnią się wałkami rozrządu,ale zaworami już nie zawory w tych trzech motocyklach są takie same,wałki w rsv jak i w futurze są takie same.Wałki różnią się tym że otwierają więcej zawory i tyle.Różnią się też głowicą w capciu jest inna w rsv i rst taka sama, prawdopodobnie wysokością komory spalania.
Kolektory nie różnią się wogóle we wszystkich trzech moto są takie same tylko przepustnicami się różnią no i oczywiście filtrami powietrza.
Teraz pytanie czy zmieniać wałki,głowice i przepustnice czy cały silnik
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum